26.03.2010

KALBURA BASTI


Merhaba dostlar!

Bu gün artık yoğun ısrarlara dayanamayarak yiyecek yayınıma ilk adımı atıyorum:) Hadi hayırlısı diyor, ilk olarak benim meşhur Kalbura Bastı tarifimi beğenilerinize sunuyorum.

Rahmetli büyük halam bu tatlıyı muhteşem yapardı tabi Ayvalık'ta tüm yemekleri ile ün salmış birisi için bu çok normal bir durumdu, Allah rahmet eylesin! Elbette onun gibi olmadığını biliyorum ancak tadanlar ve bu tatlıyı severler çok beğeniyorlar.

Sizde denemek isterseniz haydi buyrun tarife;)

Hamur İçin
3 Su Bardağı Sinangil Un
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
1/2 Su Bardağı Süt
2 Yemek Kaşığı İrmik
1 Yemek Kaşığı Şeker
1 Pk.Hamur Kabartma Tozu
1 Pk. Vanilin
1 Su Bardağı Ceviz İçi
1 Ç. Kaşığı tuz

Şerbet İçin
2 Su Bardağı Şeker
1.5 Bardak Su
1 T. Kaşığı Limon Suyu

Derin bir kaba un, irmik, şeker, kabartma tozu, vanilin ve tuz konularak iyice karıştırılır. Daha sonra ortası açılarak yağ, ve süt ilave edilerek hamur haline getirilir. Bu hamura sonradan hiçbir şey karıştırmamanızı tavsiye ederim. Ölçülere sadık kalmanız önemli!

Yaptığımız hamurdan minik parçalar kopararak mümkünse kalbur üzerinde, (değilse tel süzgeç üzerinde yapabilirsiniz ancak kevgir kullanmayın!)
minik daire şeklinde ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde açın, bir kenarına bir tatlı kaşığı ince dövülmüş cevizi koyun ve hafifçe hamurun uçundan kaldırarak rulo şeklinde sarın ve
yağlı kağıt serilmiş tepsinize dizin, hamur bitene kadar aynı şekilde devam edin. 

175 derece önceden ısıtılmış fırında 25-35 dk. pişirin.
Tatlınızın yumuşak olmasını istiyorsanız 25 dk.
daha gevrek olmasını istiyorsanız da 35 dk. pişirmelisiniz.

Şerbet İçin: Şeker ve suyu küçük bir tencereye koyarak ateş üzerinde karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edip 3 dk. daha kaynatın ve şurubun altını kapatıp soğumaya bırakın.

Pişirdiğiniz kalbura bastıları fırından çıkardıktan sonra büyükçe dikdörtgen bir payleksin içine alın ve hemen üzerine soğuk şerbetinizi gezdirerek dökün.
Tatlınızın şurubu heryerine eşit bir şekilde çekebilmesi için 10 dk. aralıklar ile alt üst edilmesi gerekecektir.
Afiyet olsun! 



Biraz emek gerektirdiği bir gerçek ancak sonuç mükemmel, denemeye değer;)

Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol