29.06.2010

Palmiye Yağı Etkinliğinde bir Pazar

13 Haziran Pazar günü Sevgili Tijen'ciğimin daveti ile bu MSA'nın harika mutfağında Malezya Palmiye Yağı Konseyi (Malaysian Palm Oil Council) tarafından Türkiye'ye getirilen palmiye yağını ve değerli şefimiz Serkan Bozkurt'un bizler için hazırladığı tariflerle tanışıp deneme fırsatı bulduğum harika bir günden bahsetmek istiyorum. Ancak neden bu kadar geç yazdığımı sorduğunuzu duyar gibiyim:) Son günlerde hem oldukça yoğunum hem de pek çok yere yetişmeye çalışır haldeyim maalesef bu tür gecikmelerin sebebi de bunlardır. Ancak yaz aylarının sonlarında biraz daha rahatlayacağımı tahmin ediyorum:) Hadi hayırlısı...

Malezya Palmiye Yağı Konseyi'nin (MPOC) temsilcilerince verilen bilgilerden kısaca size de bahsetmek istiyorum. Bütün bir yıl boyunca üretimi yapılabilen, uzun kızarma sürelerinde yanmadığından diğer sıvı yağlarla karşılaşmasında bana göre 1-0 önde başlayan bir yağ Palmiye yağı.

Ayrıca değişime uğramayan, hafif, kolesterolsüz, kalorisi düşük, içerisinde bol miktarda A ve E vitaminleri bulunan, antioksidan ve karaten açısından zengin, zeytinyağına oldukça yakın ancak fiyat açısından onun kadar pahalı olmayan oldukça hesaplı bir yağ. Sofralarımızda güvenle kullanabileceğimiz Palmiye yağını hazır kek, çikolata, pasta vs. ürünlerinin yanı sıra sabun ve kozmetik ürünlerinin içerisinde, Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de sıklıkla kullanılan bir yağ. Bir diğer yandan özellikle kızartılarak tüketilen ürünlerin sağlık açısından çok ciddi zararlarının önüne geçmek için başta Amerika olmak üzere pek çok ülkede fast food yemeklerde de artık palmiye yağı kullanılmaya başlanmış. Fast food yiyeceklerde kullanılan yağlar benim için tam bir kâbustur çünkü mide şikayetleri yaşamama sebep olurlar ancak Palmiye yağlarının kullanıma başlanmış olmasına çok sevindiğimi söyleyebilirim.

Daha önce Türkiye'ye Malezya'dan ithal gelen ve satışları toptan yapılan Palmiye yağının, artık perakende satışla nihai tüketicilere ulaşabilir hale geldiğini de bilmek memnuniyet verici.

Sevgili şefimiz Serkan Bozkurt'un işine aşık olduğu her halinden belliydi. Bizlerle tatlı güler yüzü ile birebir ilgilenmesi, hepimize ayrı ayrı yetişebilmesi, profesyonel idare ve yönlendirmesi, aralara bilgi ve tecrübelerinden kaynaklı birbirinden değerli tüyoları da eklemesi bunun en büyük kanıtıydı. Ayrıca tüm bunları yaparken bir yandan anlatıp bir yandan yaptığımız yemekleri tadıp yorumlamasının yanı sıra bilgi birikimini nazikçe paylaşması da çok hoştu doğrusu. Tüm katkılarınız ve emekleriniz için size bir kez daha teşekkür eder, eğitiminize katılmaktan büyük bir keyif aldığımı belirtmek isterim sevgili şefim.

Sevgili şefimiz Serkan Bozkurt'un önderliğinde Palmiye yağı ile yaptıklarımıza gelince; Mantar, nane ve zerdeçallı nefis bir risotto yaptık.
Baklavalık Yufka’da Levrek yaptık. Fileto Levrekleri tavada çok az soteleyip, baklava hamurunun içine koyup karamelize edilmiş soğan eşliğinde üzerinde pililer oluşacak şekilde sarıp yaklaşık 15-20 dk 180o fırınlayarak pişirdiğimiz nefis bir lezzet…
Yaptığımız bu birbirinden değerli ve güzel lezzetleri pişirirken kullandığımız Palmiye yağında en ufak bir ağır koku bulunmadığını ve lezzet değişimi olmadığı gibi oldukça hafif yapısı sayesinde lezzetlerimize lezzet kattığını da açıkça ifade etmek ister ve bir kezde sizlerin Palmiye yağını mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Böylesi güzel bir etkinliğe daveti için Sevgili Tijen'ciğime, Malezya Palmiye Yağı Konseyi'ne ve şefimiz Serkan Bozkurt'a sonsuz teşekkürü bir borç bilirim.

Bu arada uzun zamandır ilk defa bu kadar ayrı kaldığım bloğumdaki yokluğumu fark eden arayan soran merak eden tüm dostlarıma teşekkür eder, kucak dolusu sevgilerimi gönderirim...


Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol