21.10.2010

Meyveli Mini Tart

Bu gün sizlerle pek çoğumuzun sevdiği Meyveli Tart tarifi paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda tart yapmanın püf noktalarından da bahsetmek istiyorum çünkü tart çok kolay gözüken bir tarif olmasına karşın çok hassas bir tariftir. Gerçek mükemmel sonuç için dikkate almakta fayda var, benden söylemesi..


Malzemeler
Tart hamuru için;
2 Su bardağı un
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
3-4 damla vanilin özütü
1/4 çay kaşığı tuz

Krema İçin;
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
2-3 ad. damla sakızı
1 tatlı kaşığı tereyağı


Üzeri için:
1 paket tart jölesi
250 ml meyve suyu(ben sarı meyveleri tercih ettim)
Muz, kırmızı üzüm(çekirdekleri alınmış) ve kiwi(tercihe bağlı ben kullanmadım)

Tart Hamurunun Hazırlanışı:
Un, purda şekeri, tuz ve vanilin robotta karıştırır ve içine tereyağ soğukken küp küp kesilerek eklenip biraz daha karıştırdıktan sonra yumurta sarısı eklenir ve  tüm malzeme yine karıştırılır. Hamur tümüyle toparlandığında iki parşömen kağıdının arasında merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açılır. Bu şekilde düz bir tepsi ya da kesme tahtası üzerine aktarıp buzlukta 30 dakika dinlendirilir.

Dinlenen hamur sekiz parçaya ayrılır ve herbiri 5mm kalınlığında yaklaşık 10 cm çapında daire şeklinde açılır. Önceden margarinle hafifçe yağlanmış kalıplara yerleştirilir ve tabanına çatalla bir kaç delik açılır ve üzerlerine parşomen kağıdı ile ağırlık yapması için bakliyat konulur. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırınımızda 15 dakika ağırlıklar ile daha sonra 10 dakika da bakliyat ve parşomen kağıtları alınarak pişirilir. Fırından çıkarılarak soğuması beklenir.

Muhallebi hazırlanışı:
Tartımız soğumayı beklerken bir yandan muhallebiyi hazırlayalım. Tüm muhallebi malzemesini ateşe koymadan önce güzelce karıştırdıktan sonra orta ateşte sürekli karıştırarak pürüzsüz bir muhallebi elde edelim. Sık aralıklar ile karıştırarak üzerinin kaymak yapmasına izin vermeden soğutalım.

Jöle hazırlanışı:
250 ml meyve suyuna bir paket tart jölesinin iyice karışmasını sağladıktan sonra bir taşım kaynatım yine karıştırarak soğutalım.

Tümüyle soğuyan malzelerimizi artık bir araya getirebiliriz. Öncelikle tart hamurunun üzerine birer yemek kaşığı dolusu muhallebi, sonra meyveler ve en son olarak da jöle yine bir kaşık yardımı ile meyvelerin üzerine ilave edilir. Hazırladığımız tartlar bir süre beklendikten sonra servis edilebilir. Afiyet olsun...

Tart yaparken dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalarına gelince;
* Kullanılan yumurta soğuk olmamalı,
* Kesinlikle tereyağ kullanılmalı,
* Tereyağı küplere ayrıldıktan sonra 15 dk. buzlukta bekletilmeli,
* Hatta un ve şekeri robotta karıştırdıktan sonra karıştırma kabınızı buzdolabında 15 dk. bekletmeli,
* Hızlı çalışmak yağın erimemesi için çok önemlidir zira yağın erimemesi başarılı bir sonuç için çok önemli,
* Hızlıca yapmak için mutfak robotunu kullanmak en doğrusu. Un ve şekere yağ eklendikten sonra robotun tuşuna kısa aralıklar ile basmalı ve iri taneli kum gibi olana dek işleme devam edilmeli,
* Yumurtayı azar azar eklemeli, hamurun kıvamı kontrol edilerek(iki parmak arasında sıkıldığında biraraya gelip kırıntılara ayrılmıyorsa olmuş demektir) işleme devam edilmeli,
* Hamur hazırlandıktan sonra (buzdolabında 1 saat yada buzlukta 30 dk.) mutlaka dinlendirilmeli, eğer buzlukta dinlenecekse önce parşomen kağıdına sonra da strece sarılarak hava alması engellenmeli,
* Hamur dinlendikten sonra serin bir zeminde hamurun altı ve üstü hafif unlanarak açılmalı ve kalıbınızdan 7-8 cm daha geniş bir çapta olmalı,
* Açma işlemine hamurun ortasından başlamalı dışa doğru açılmalı ve hareket geriye doğru tamamlanmamalı, bunun yerine ortadan yukarı doğru ve hamur döndürülerek yapılmalı,
* Hamuru kalıba yerleştirirken merdaneyi, size yakın olan uçtan başlayıp ortaya kadar sarmalı ve kalıba transfer ederken hareketi geriye doğru tamamlamalı,
* Hamuru germeden ve kenarlara doğru iterek yerleştirmeli bu sayede hamur pişerken çekip ufalmasına engel olmalı,
* Hamuru yerleştirdikten sonra 15 dk. daha buzdolabında soğutulmalı,
* Fırına vermeden önce tabanına çatal ile bir kaç delik açılmalı ve üzerine parşomen kağıdı ile bakliyattan ağırlık koyulmalıdır.

** Umarım bu püf noktalar sizlerin mükemmel tartlar pişirmesine destek olur. Ayrıca sizlerin de bildiği farklı püf noktaları varsa paylaşmanızı rica ederim.

Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol