16.08.2010

Karanfil ve Tarçınlı Pişi

Baharatlar ile olan yakın dostluğum rahmetli büyük halamdan geliyor sanıyorum. O da bir Ayvalıklıydı ve meşhur yemekleri ile tanınırdı. Ancak onun yemeklerinin tarifini almak hiç aklıma gelmedi zira o zamanlar yemek yapmak ile hiç alakam yoktu taki evlenene kadar yemek konusunda hazıra konardım:) Sevgili eşim bu konuda kobayım oldu aynı zamanda da klavuzum. Ona çok şey borçluyum sağolsun;) Kendisinin çok iyi bir damak zevki vardır ve tüm yemeklerimi bu doğrultuda yönlendirmiştir. Yağı daha az tuzu daha çok gibi... Neyse sözü fazla uzatmıyor yine faydalı baharatlar eşliğindeki tarifimi sizlerle paylaşmak ve daha önce pişiyi bu şekilde yedinizmi diye sormak istiyorum;)

Malzemeler
4 su bardağı un
1 su bardağı süt(ılık)
1/3 su bardağı su(ılık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
6 adet karanfil (1 gün önceden suda bekletilmiş)
Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı
elediğimiz unu yoğurma kabımıza alalım, içerisine maya, tuz, şeker, tarçın ve tüm özü suya geçmiş olan karanfilli suyunu (karanfilli suyu süzgeçten geçirerek tanelerinden ayırın) ile su ve sütü de ilave edip yumuşak formlu bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra yoğurma kabının ağzını kapatarak 40-45 dk. sıcak bir ortamda mayalanması için bekleyin. 

Bir miktar yağı orta hararetli bir ateşte kızdırdıktan sonra hamurunuzdan küçük parçalar kopartıp avucunuzda yuvarlayın ortasını delerek simit şeklini verip tavaya bırakın ve üzerine bir miktar tuz ekin. Hamurunuz bitene kadar kızartın ve sıcak servis edin. Sahurlarda değişik lezzet arayanlar için uyunmu ne dersiniz?

Afiyet olsun...

Karanfil' in faydaları :
• Tomurcukları özellikle sindirim sistemi üzerinde uyarıcıdır,
• Gaz söktürücüdür,
• Mide bulantısını yatıştırır, kusmaları önler,
• Nefesin kötü kokusunu yok eder,
• Yine tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur, bu sebeple diş ağrısında kullanılır,
• Yağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlıdır.

Tarçın' ın faydaları :
• Mide ve bağırsak gazlarını söktürür,
• Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir,
• İştah açar,
• Sindirimi kolaylaştırır,
• Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır,
• Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.

* Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilirmiş aman dikkat!

Sağlık, sıhhat ve afiyetle...

Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol