13.08.2010

Taze Zencefilli Karnıyarık


Baharatlara olan düşkünlüğüm hep sıradışı olmama sebep olmuştur. İşte yine bir yoldan çıkış daha:) Zencefilin de şifalı bitkiler grubunda yer alması ona olan düşkünlüğümü arttırıyor doğrusu. Bu sebeple pekçok yemeğimde zencefil mevcuttur. Bugün de bunlardan biri olan taze zencefil Karnıyarık yemeğimin yapımına eşlik ediyor. İftar sofralarına yapacağınız daveti memnuniyetle kabul edecek olan bu güzel yemeğimin tarifine geçmeden önce herkeze harika bir haftasonu ve hayırlı iftarlar dilemek istiyorum.

Malzemeler
6 ad. minik çekirdeksiz patlıcan
200 gr. çok az yağlı dana kıyma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarmısak
1 domates (çekirdekleri çıkartılmış)
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
4-5 sap maydanoz
Patlıcanları kızartmak için bir miktar sıvı yağ
Bir parça (misket büyüklüğünde) taze zencefil
Tuz, karabiber, pul biber ve çok az kimyon

Hazırlanışı
Minik küpler halinde doğradığımız soğanları 2 kaşık sıvı yağ ile 2 dk. soteleyelim, içine kıymayı ve sarmısağı  ekleyip kurutmadan orta ateşte kavuralım. Çekirdeklerini aldığımız ve küp küp doğradığımız domatesler ile biber salçasını da ilave edip özleşmesini sağlayalım. Ardından içine tüm baharatlarımızı damak zevkimize göre ilave edip, zecefilimizi rendeleyip karıştıralım ve ocağı kapatalım. 

Diğer yandan alacalı doğradığımız patlıcanları tuzlu suda üzerlerine kapak kapatarak bekletelim(kapak patlıcanların suyun içinde kalması ve kararmaması için gerekli). Daha sonra suyunu sıkıp kurulayıp önceden kızdırdığımız yağda hafifçe kızartalım. Kızaran patlıcanları derinliği fazla olmayan yayvan bir tencereye alalım.
Bir bıçak yardımı ile ortalarını kesip bir yarık oluşturalım. Hazırladığımız harç biraz ılındığında ince doğradığımız maydanozları ilave edip karıştıralım ve patlıcanların içine küçük bir kaşık ile nazikçe dolduralım. Tüm patlıcanları doldurup üzerlerini domates ve biber ile süsledikten sonra tencerenin dibine 1 çaybardağı su ilave edip kısık ateşte 20-25 dk. pişirelim. Arzuya göre servis etmeden önce fırının sadece üst resistansını açarak 5 dk fırınlayabilirsiniz.

Zencefilin Faydaları :
* Taze zencefil etken madde bakımından daha zengindir; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor.

* İştah açıcı, antiseptik, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı etkileri bulunuyor. Aynı zamanda mide sorunları ve baş dönmesine de iyi geliyor. Ayrıca kan damarlarını açıyor, terleme ve sıcaklık yapıyor, kalbi canlandırıyor.

Bu kadar faydalı bir bitki kulanılmazmı arkadaşlar.

Benhurum'dan tavsiyeler : * Kavurduğunuz kıymanın tam kıvamında kavrulması önemlidir.
* Kızarttığınız patlıcanları önce kağıt havlu üzerine alın, bu sayede fazla yağı almış olursunuz.
* Taze ya da kuru olsun fakat çorbadan tatlınıza içinde mutlaka zencefil olsun;) Ee bir de üzerine sağlık sıhhat olsun:)

Afiyet olsun.

Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol