14.02.2011

14 Şubat Dünya Sevgililer Günü



Başlangıcı eski Roma İmparatorluğu'na dayanan 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir günmüş. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyormuş. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyormuş.

Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı’nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlarmış. Genç Romalı erkkeler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlarmış. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyormuş.

İmparator 2. Claudius, Roma’yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdarmış. Onun için en büyük problem, ordusunda savaşacak asker bulamamakmış. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriymiş. İşte bu yüzden Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırmış. Aziz Valentine ise Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazmış. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etmiş. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrenmiş. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklanmış ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürülmüş. M.S. 270 yılının 14 Şubat günü Hristiyan şehitliğine gömülmüş.

Aynı zamanlarda Roma’daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı’nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlarmış. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seromoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başlamışlar. Hristiyan Kilisesi’nin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm bulmuşlar. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı’nın başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başlamışlar. O gün bugündür her yılın 14 Şubat’ı Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor...

Sevgililer Gününün, günümüzde çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldiğini göz önünde bulundurursak, bunun dünyevi sonucu olarak her yıl 14 Şubat’ta sevgililerine veya eşlerine bu günün anlamı ile bütünleşen ve sevgilerini anlatan hediyeler verdiğini ve en özel olanını bulmak için de fazlasıyla çaba sarf edenlerin olduğunu da biliyoruz. İşte özel ürün arayanlar için mükemmel bir alternatif.

Pırlantanın kalbi olarak bilinen Belçika'ya da pırlanta satan Roberto Bene Pırlanta' da, el yapımı, sertifikalı, kaliteli, en güzel ve de güvenilir ürünleri oldukça geniş ürün gamında bulabilecek, ayrıca ürünleri firmanın anlaşmalı kargosu ile güvenle teslim alacak, hem zamandan hem nakitten kazanç sağlayacak, siz teslim alana kadar tüm sorumluluk da firmaya ait olacak... Ne dersiniz sizce de hoş değil mi?

Dünya Sevgiler Günü Hepimize Kutlu olsun, sevgilisi olmayanlar bu gün sevgili bulsun...



Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol