19.02.2011

Tavuk köfte

Türk mutfağının önemli yiyeceklerinden biri olan hatta vazgeçilmezlerinden diyebileceğimiz, çocukların olduğu kadar büyüklerin de bir o kadar çok sevdiği hatta 291 çeşidi olduğu söylenen köfteyi genelde et kıyma ile yaparız. Ancak ben tavuk kıyması ile yapılanı öncelikli olarak tercih ediyorum. Daha yumuşak bir forma sahip olması, soğuduğunda dahi kuru kuru olmaması, ayrıca baharatların lezzetinin daha net algılanıyor olması tercih sebeplerimi oluşturuyor. Benim ve ailemin tercih sebebi olan, denemeyenlerin denemesini umduğum ya da deneyip bilenlerin bir de bu şekilde denemesini önerdiğim "Tavuk Köftemin" tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malzemeler
600 gr. Tavuk kıyma (kırmızı etinden)6 yk. dolusu rendelenmiş kuru ekmek tozu
1 küçük diş sarmısak
1 orta boy soğan (yıldız rende ile rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı kimyon (silme)
1 çay kaşığı dolusu karabiber
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı köri (silme)
Bir tutam muskat rendesi
1 tatlı kaşığı tuz (arzuya göre arttırılabilir)
1/4 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Tüm malzemeler derin bir yoğurma kabına alınarak iyice yoğurulur(yaklaşık 15 dk) ve kabın ağzı kapatılarak buzdolabında 1 gece dinlendirilir. Ertesi gün köfte harcını 5 dk. kadar yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak şekillendirip geniş bir tabağa sıralanır. İlk sıra tamamlandıktan sonra ikinci sıraya geçmeden önce yağlı kağıt serilir ve bu şekilde tüm sıralar tamamlanır. Izgarada pişirdikten sonra sıcak olarak ve dilerseniz sebzeler eşliğinde dilerseniz püre ya da pilav ile  sevis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
Benhurum'dan tavsiyeler : Tavuk köftesi yaparken mutlaka but kısmından kıyma çektirin asla beyaz etinden değil. Bunun sebebi, beyaz et köftenin kuru ve sert olmasına sebep olur.  

Ratings and Recommendations by outbrain

 
Hosted by Blogger.Designed by Afet Ergüfor onlyBenhurum ©2009-2010. All rights reserved.

Blogger Templates by Bloganol